Covid-19 vaccineplan for autister

8. mar. 2021

Autisme giver ikke I sig selv nogen særlig risiko for at blive alvorligt syg eller hvis man bliver smittet med covid-19. Derfor vil de fleste autistiske personer indgå I vaccineplanen efter alder og øvrige sundhedstilstand 

Opdateret d. 17.03.21 - justering af målgrupper i vaccineplanen

Du kan læse den opdaterede nyhed fra sundhedstyrelsen her: https://www.sst.dk/da/Nyheder/2021/Sundhedsstyrelsen-justerer-vaccinationsplanen

Vaccinerne
 mod covid-19 ruller derud afAlle personer I Danmark vil blive tilbudt en vaccine mod covid-19. Det er dog ikke alle, der bliver vaccineret samtidigSundhedsstyrelsen har inddelt 12 forskellige gruppersom bliver vaccineret  forskellige tidspunkter 
 
Personer med autisme følger I langt de fleste tilfælde de grupper, de placerer sig I afhængig af alder, beskæftigelse og sundhedstilstand 
 
Se Vaccinations kalenderen her 
Se den opdaterede målgruppefordeling her
 
Landsforeningen Autisme er vi I tæt dialog med sundhedsstyrelsen omkring vaccinationer af personer med autisme. Vi sidder med ved bordetog har sundhedsstyrelsens øre

Sådan bliver du vaccineret trin for trin 

Trin 1: Du bliver tilbudt vaccination 
De fleste bliver tilbudt vaccination via besked i deres e-Boks. Nogle vil også blive inviteret gennem deres arbejdsgiver. Hvis du er digitalt fritaget vil du modtaget invitationen i et brev med posten. Brevet er sendt fælles fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut 
 
Det er et centralt styret visitationssystem, som sikrer at personer i de valgte målgrupper, bliver tilbudt vaccination. Sundhedsstyrelsen informerer løbende om vacciner, hvem der nu er i målgruppen mv. gennem borgerrettede kampagner.

Trin 2: Du skal selv booke tid 
Når du får tilbudt vaccination skal du selv booke tid. Det sker  hjemmesiden vacciner.dk, hvor du også kan finde mere information om tidsbestillingafbestilling og andre praktiske forhold i hjemmesidens FAQ.  
 
Nogle kan have brug for hjælp til at bestille tid  vacciner.dk. Hvis du er pårørende kan du evthjælpe med at bestille tid ved at  ind  vacciner.dk  
Hvis du er digitalt fritaget og har modtaget et brev med postenvil du skulle bestille tid ved at ringe 
Oplysninger om hvordan du skal bestille tid er beskrevet i det brev du modtageruanset om det er via e-Boks eller som brev med posten. 

Trin 3 Bestil tid til begge vaccinationer 
Med de vacciner som  nuværende tidspunkt er godkendt i Danmark gælder det, at man skal vaccineres to gange med nogle ugers mellemrum for at opnå den fulde effekt af vaccinationenDerfor bestiller du tid til begge vaccinationernår du bestiller din tid. 

Trin 4 Selve vaccinationen 
Du skal møde op  vaccinationsstedet  tæt  den bestilte tid som muligt og følge anvisningerne  stedet. Husk at medbringe mundbind og dit gule sundhedskort. Det vil altid være en læge, der har ansvaret for vaccinationerne, men det kan være en anden sundhedsperson, der vaccinerer dig. 
 
Du får vaccinen i musklen  overgangen mellem skulder og overarm.  
 
Efter vaccinationen skal du vente i nærheden i minimum 15 minutter sundhedspersonalet kan hjælpe dig, hvis du skulle  en allergisk reaktion 

Trin 5 Vaccinen virker 
Afhængigt afhvilken vaccine, du har fåetvil du have fuld effekt af vaccinen 7-15 dage efter du har fået 2. dosis.


Autister med højt støttebehov 

vaccineplanen er der en vaccine-gruppehvor autister med højt støttebehov kan falde ind under  grund af støttehovet I forbindelse med autismenDet er gruppe 5.
Det er vigtigt at understrege, at dette kun vil gælde en meget lille gruppe autister med højt støttebehov, da de fleste ikke vil være i særligt øget risiko, selvom de har højt støttebehov. Vaccinationerne i gruppe 5 er begyndt, men der kan være personer, der er visiteret til gruppe 5, der endnu ikke har fået en indkaldelse til vaccination. 
Det er envidere stadig mulighed for at blive visiteret til gruppe 5. 

Generelt kan personer med autisme og meget høje støttebehov have svært ved at følge anbefalinger om forebyggelse af smitteog kan derved være mere udsat for at blive smittede med coronavirus. Hvis de i øvrigt er raske vil de dog ikke være i særlig øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb med COVID-19 og dermed ikke høre til i gruppe 5. Enkelte personer med autisme og svær funktionsnedsættelse i kombination med andre sygdomme  listen kan være i særlig øget risiko og dermed være I gruppe 5. De fleste autister med højt støttebehov vil dog blive vaccineret efter alder, som alle andre. 
 
Det vil være egen lægesygehus eller gennem et bosted, at autister med højt støttebehov visiteres ind I gruppe 5.   
 
Du kan læse mere om særligt øget risikogruppe 5 her:  
Er jeg I gruppe 5?  
Du kan læse mere om hvordan visitation til gruppe 5 foregår her 
Visitation til gruppe 5  
Nye opdateringer om gruppe 5
Se de nyest opdaterede kriterier for gruppe 5 her
 

Covid-19 angst og utryghed 

Landsforeningen Autisme får vi en del henvendelser fra autister og deres familier, der fortæller om utryghed og bekymring I forbindelse med covid-19.  
Nogle har svær angst for at blive smittet eller for at deres familier bliver smittet. Andre har svært ved at håndtere en hverdaghvor myndighedernes anbefalinger skrifter fra dag til dag. Andre igen oplever ubehag ved ikke at vide, præcist hvornår det bliver deres tur til at  en vaccine.  
 
Der er ikke nogen mulighed for at få vaccinen tidligere, selvom man psykisk er meget utilpas ved den nuværende situation. Landsforeningen Autisme har rejst sagen ift. sundhedsmyndighederne, og spurgt ind til mulighederne for at tage noget af covid-19 angsten fra autistiske personer ved at lade dem komme foran I køen. Det er ikke muligt.  
 
Landsforeningen Autisme har en pædagogisk og psykologisk hotline, der er åbent for alle medlemmerhvor man kan  luftet tanker og  gode råd til håndtere angst og utryghed forbundet med covid-19 (og øvrigt også kan ringe til med andre autisme-relaterede udfordringer).  
Find åbningstider og telefonnummer her.