Bliv medlem
Meld dig ind i foreningen og få et fællesskab, rådgivning og støt vores arbejde for bedre vilkår for alle autister og deres familier.
Det kan være en stor hjælp at have en person ved sin side, når man skal til vigtige eller svære møder – f.eks. med kommunen, skolen eller arbejdspladsen. En person, der kan deltage i samtalen, være et ekstra sæt øjne og ører og som kan hjælpe med at få alle detaljerne med. Og det er faktisk muligt.
Ifølge forvaltningsloven § 8 har man, som part i en sag, ret til at lade sig repræsentere (partsrepræsentant) eller bistå (bisidder) af andre.
Den, der er part i en sag, kan på ethvert tidspunkt af sagens behandling lade sig repræsentere eller bistå af andre. Myndigheden kan dog kræve, at parten medvirker personligt, når det er af betydning for sagens afgørelse.
Stk. 2. Bestemmelsen i stk. 1, 1. pkt., gælder ikke, hvis partens interesse i at kunne lade sig repræsentere eller bistå findes at burde vige for væsentlige hensyn til offentlige eller private interesser, eller hvor andet er fastsat ved lov.
I det følgende beskrives henholdsvis bisidder og partsrepræsentant – hvad kan de hver især, hvad må de og hvad må de ikke.
Bisidderens opgave er at være en personlige støtte ved mødet. Bisidderen kan for eksempel hjælpe med:
En bisidder har ikke ret til tale, beslutte eller agere på vegne af dig.
En bisidder er en person, du selv udpeger. Det kan for eksempel være et familiemedlem, en god ven eller nabo eller fx en frivillig fra Autismeforeningen. Der kan også være andre muligheder for bisidder - fx gennem din a-kasse eller andre frivilligforeninger.
Du bestemmer selv, hvor meget bisidderen skal have at vide om din situation.
Sommetider kan der være behov for mere hjælp end det, der kan ydes af en bisidder. I sådanne tilfælde kan du vælge at lade dig repræsentere af en anden. Igen er det en person, du selv udpeger og det kan fx være en ven eller et familiemedlem. Du kan også vælge at købe en professionel partsrepræsentant fx en advokat eller privat socialrådgiver. (Bemærk gerne at dette ikke skal forstås som en anbefaling eller opfordring til at hyre en professionel. Foreningen oplever blot at dette forekommer og vil derfor oplyse om muligheden).
Hvis du ønsker at lade dig repræsentere af en anden, kræver det en fuldmagt. Der er ingen formkrav, til hvordan en sådan fuldmagt skal se ud og Autismeforeningen har derfor lavet et eksempel, som frit kan benyttes (og evt. omskrives). Gå til Fuldmagtskabelon.
Har du givet fuldmagt til en partsrepræsentant, kan repræsentanten få lov at tale og agere på vegne af dig. Repræsentanten får således partsstatus. Du er stadig selv part i din egen sag.
Repræsentanten skal indkaldes til møder og kan i et vist omfang deltage i møder uden du er med. Hvis det er af væsentlig betydning for sagens behandling, at du selv deltager ved et møde, er det ikke nok at repræsentanten møder op.
Repræsentanten skal have tilsendt akter. Det kan eksempelvis være afgørelser eller information om sagens fremskridt. Myndigheden er berettiget (ikke forpligtet) til kun at sende akter til repræsentanten.
Du bør altid aftale omfanget af repræsentantens status i sagen med den, der repræsenterer dig.
Ombudsmanden skriver følgende i Partsrepræsentation (ombudsmanden.dk) punkt 3:
”Fremsætter en part anmodning om, at henvendelser fra myndigheden også eller i stedet rettes til parten selv, bør myndigheden efterkomme anmodningen. En part kan også frabede sig direkte henvendelse fra myndigheden, således at korrespondancen alene sker med repræsentanten.”
Retten til at lade sig repræsentere og bistå af andre er en garantiforskrift. Denne ret kan kun i ganske særlige tilfælde tilsidesættes. Der skal således foreligge meget tungtvejende grunde til, at nægte en person adgang til at lade sig repræsentere eller bistå af andre under sagens behandling. Det kan f.eks. være tilfælde, hvor bisidderen eller repræsentanten reelt ikke varetager personens interesser eller hvor bisidderens eller repræsentantens deltagelse i møder skaber stor konflikt.
Man kan i mange tilfælde i stedet få mulighed for at vælge en anden til at bisidde eller partsrepræsentere sig.
I Autismeforeningen er det den lokale kredse, der beslutter, om kredsen kan tilbyde bisidder. For at undersøge om netop din kreds kan tilbyde en bisidder, skal du besøge kredsens hjemmeside eller henvende dig til kredsen. Find din kreds.
Hvis du kan få en bisidder fra Autismeforeningen, er vigtigt at være opmærksom på, at bisidderen er en person, der arbejder frivilligt. Bisidderen har derfor ikke (nødvendigvis) særlig viden om fx lovgivning eller sagsbehandlingsprocesser. Der kan desuden være tidspunkter, hvor det ikke er muligt for bisidderen at deltage.
Lav gerne klare aftaler med bisidderen om, hvad du kan forvente – også efter mødet. Vær opmærksom på, at en bisidder fra Autismeforeningen eller anden forening som udgangspunkt deltager ved det pågældende møde og ikke kan forventes at være med over en længere periode.
Du kan selv gennemgå disse punkter eller få hjælp af bisidder til at få det sagt.
Meld dig ind i foreningen og få et fællesskab, rådgivning og støt vores arbejde for bedre vilkår for alle autister og deres familier.
Her finder du værktøjer, artikler og faglige tekster fra autismeområdet.
Her finder du både interne links og kontaktinformationer til eksterne organisationer, der tilbyder rådgivning og hjælp.