Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Et orange spørgsmålstegn med headset omkring sig, som hvis spørgsmålstegnet havde headsette på. En tyk gråblå vandret stribe i baggrunden

Bilag 1 til "Ansøgning om handicaptillæg til SU"

BILAG 1: Uddybning af kravene for tildeling af handicaptillæg til SU


Studieaktiv

Overordnet betyder det ’at være studieaktiv’, at du følger undervisningen og består de eksamener, der er fastlagt for de enkelte semestre på din valgte uddannelse og ikke er mere end 6 måneder forsinket (svarende til 30 ECTS).

Uanset hvornår du er begyndt på din uddannelse, vil dit uddannelsessted kontrollere, om du er begyndt på din uddannelse, kort efter din uddannelse er startet. Senest syv måneder efter uddannelsens start kontrollerer de igen, om du stadig er i gang med dit studie og udviser tilstrækkelig aktivitet til at kunne opretholde din SU. Herefter kontrolleres din studieaktivitet løbende.

Du kan få dispensation fra kravet om studieaktivitet, hvis du i en periode ikke er studieaktiv på grund af sygdom, fødsel, adoption eller andre særlige forhold. Det er dit uddannelsessted, som træffer afgørelse omkring dispensation fra kravet om studieaktivitet og derfor SU-vejlederne på din uddannelse, du skal kontakte om dette. Husk også at spørge SU-vejlederen, om der er behov for, at du selv søger tillæg af klip (for at forlænge din SU-periode) i ’min SU’.

-> Se evt. mere om begrebet ’Studieaktiv’ på videregående uddannelser – Klik HER

Modtager SU /Slutlån

Betyder at, du er fyldt 18 år og at du allerede har søgt og fået tildelt SU/ slutlån til en videregående uddannelse eller SU til en skoleperiode på en dansk erhvervsuddannelse.
OBS! Hvis du er selvstuderende, har du ikke ret til SU – og dermed heller ikke til handicaptillægget til SU.

I lønnede praktikperioder kan du ikke få handicaptillægget, da tillægget følger din almindelige SU.

Videregående uddannelse

For oversigt over videregående uddannelser som er er godkendt til SU og handicaptillæg til SU – klik HER

Du kan desværre ikke søge om handicaptillæg til SU til hverken gymnasiale uddannelser som STX, HHX, HTX, IB, HF eller STU, da disse ikke er videregående uddannelser eller erhvervsuddannelser.

Dansk erhvervsuddannelse

Hvis du er fyldt 18 år og begynder på et grundforløb på en erhvervsuddannelse uden at have en uddannelseskontrakt med virksomheden, det vil sige en læreplads, kan du søge om SU for den tid, du går på erhvervsskolen. Mere info om økonomi - klik HER.

En erhvervsuddannelse er en praktisk uddannelse, der retter sig mod et erhverv. Uddannelsen veksler mellem undervisning på skole og oplæring på et lærested. Uddannelserne kan deles ind i 4 hovedområder:

1. Fødevarer, jordbrug og oplevelser
2. Kontor, handel og forretningsservice
3. Omsorg, sundhed og pædagogik
4. Teknologi, byggeri og transport

Varigt psykisk eller fysisk handicap

Funktionsnedsættelsen skal kunne dokumenteres som værende varig og så indgribende, at du nærmest ikke er i stand til at arbejde i et studiejob ved siden af uddannelsen.


’Nærmest ikke i stand til at arbejde’ defineres således:

”Hvis man er i stand til at arbejde, hvad der svarer til 5-6 timer om ugen eller arbejde fuldtid i 5-6 uger i ferier/undervisningsfrie perioder, vil man som udgangspunkt ikke være berettiget til handicaptillæg til SU. Der vil dog altid være tale om en samlet, konkret vurdering i den enkelte sag”.

Dette dokumenteres ved hjælp af lægefaglige diagnosepapirer i forbindelse med autismeudredningen. Er du udredt i det offentlige kan det findes/ downloades ved at logge ind på Sundhed.dk. og gå til bjælken ’Journal’.
-> For at tilgå en visuel guidning omkring dette – Klik HER.

Det kan i de fleste tilfælde være relevant at medsende lægefaglige diagnose- og behandlingspapirer samt evt. funktionsudredning, behandlingsbeskrivelser og/eller statusbeskrivelser fra psykologer, ergo- og fysioterapeuter på eventuelle tillægsdiagnoser som for eksempel ADHD/ADD, OCD, depression, spiseforstyrrelser, sanseforstyrrelse eller fysiske diagnoser.

-> Se evt. også SU’s hjemmeside under ”Betingelser for handicaptillæg” - klik HER.

En dommer sidder ved sit bord, forrest på bordet står en vægtskål.

Ansøgning om handicaptillæg til SU, når du er autist

En artikel af Autismeforeningens socialrådgiver og Jane Jensen (HB): "Ansøgning om handicaptillæg til SU, når du er autist"

Andre sider med samme emne: