Spring navigationen over og gå direkte til indhold
tegnet grafik: Adskillige hænder rakt i vejret. Tekst ovenover: Autismeugen 2025

Autismeugen: Autisme og sanser

Webinar: 27. marts 2025 kl. 20:00-21:30

Oplægsholder: Kirsten Bundgaard

Autisme og sanser

Ved fysioterapeut Kirsten Bundgaard fra Neuro-Team

Autistiske mennesker oplever ofte sanseindtryk på en anderledes måde, hvilket kan påvirke deres daglige liv og trivsel. Forskning viser, at op til 97% af autistiske voksne har sanseforstyrrelser, og det samme gør sig gældende for mange børn og unge.

Vores sanser – syn, hørelse, lugt, smag, berøring, muskel-led-sansen og balancesansen – guider os i vores interaktion med omverdenen. For autistiske mennesker kan disse sanser enten være over- eller underfølsomme, hvilket betyder, at de enten overreagerer eller underreagerer på forskellige sanseindtryk. Dette kan gøre verden uforudsigelig og gøre det udfordrende at tilpasse sig nye miljøer, deltage i sociale situationer eller opretholde fokus og opmærksomhed.

Et overreagerende sansesystem kan føre til, at personen bliver overvældet af sanseindtryk, som andre måske ikke bemærker. For eksempel kan almindelige lyde, lugte eller berøringer opleves som meget intense og ubehagelige. Omvendt kan et underreagerende sansesystem betyde, at personen ikke bemærker sanseindtryk, som andre ville reagere på, hvilket kan påvirke deres evne til at reagere passende i forskellige situationer.

Derudover oplever mange autister udfordringer med den interoceptive sans, som har stor betydning for evnen til at mærke kroppens signaler, forbinde dem med følelser og handle derefter. Dette kan komme til udtryk ved, at man overspiser, ikke kan mærke sult, har en anderledes smerteopfattelse eller har svært ved følelsesmæssig selvregulering.

Ofte ses en kombination af sanseudfordringer, hvor sansesystemet i nogle sammenhænge er overreagerende, mens det i andre sammenhænge er underreagerende samtidig med, at der kan være en ubalance mellem de ydre og de indre sanser.

For at støtte autistiske mennesker er det vigtigt at tilpasse miljøet for at mindske uønskede sanseindtryk og skabe strukturerede rammer, der tager højde for deres unikke sanseoplevelser. Gennem en forståelse af den enkeltes sanseprofil kan vi bedre imødekomme deres behov og dermed fremme trivsel og livskvalitet.

Om Kirsten Bundgaard

Kirsten Bundgaard

I mit arbejde som fysioterapeut og konsulent i Neuro-Team har jeg specialiseret mig inden for autisme og sansemotorik. Jeg har blandt andet arbejdet på Langagerskolen, en specialskole for børn med ASF og ADHD i Aarhus, hvor jeg lavede et forskningsprojekt 'Det Sansemotoriske Projekt', som mundede ud i publiceringen af to bøger: "Funktionsforstyrrelser – Krop og Læring" og "Når kroppen lærer".

I 2023 var jeg medredaktør på “Praksisbog om Autisme for ergo- og fysioterapeuter”. Gennem dette foredrag ønsker jeg at dele min viden og erfaring om, hvordan vi bedst kan støtte autistiske mennesker i forhold til deres sanseoplevelser, og hvordan vi kan skabe miljøer, der fremmer deres trivsel og udvikling.

HUSK!

Man skal tilmelde sig for at få et link til webinaret

Flere af oplæggene bliver optaget og kan ses på Autismeforeningens YouTubekanal i playlisten "Autismeugen 2025" frem til 31. marts 2025.

Orange hjerte med Autismeforeningens logo i en lysere orange farve indeni.

Autismeugens tilbud er gratis for alle, men vi vil værdsætte ethvert bidrag, der kan støtte vores arbejde. 

Grafik af hænder rakt i vejret. Overskrift: Autismeugen 2025

Autismeugen 2025

Autismeforeningen afholder endnu en gang autismeugen med en række af spændende oplæg - og det er helt GRATIS!