Indlæser

Corona-hverdag påvirker mennesker med autisme

17. mar. 2020

Onsdag d. 11 marts tonede statsminister Mette Frederiksen frem på de danske TV-skærme og annoncerede, at skoler, børnehaver og ikke vitale offentlige arbejdspladser skulle lukke ned i 14 dage. Det betyder blandt andet mindre personale på bosteder, bo-støtter - der kun er tilgængelige via telefon, og aktivitetssteder der er lukkede. Mange arbejder hjemme, og myndighederne opfordrer til at bruge offentlig transport med omtanke. Danmark er sat i Corona-lockdown, og det er voksne med autisme også. Her får du et kig ind i deres ændrede hverdag.

Camilla har svært ved at navigere i 'anbefalinger':

Camilla er 33 år, har Aspergers og er en af de voksne med autisme, der har fået vendt op og ned på hverdagen.

”Vi er en lille familie på 3, hvor far er sælger og skal møde på arbejde hver 3. dag, og arbejde hjemme de resterende 2. Clara er 3 år, og jeg har været sygmeldt, men har i onsdags deltids-raskmeldt mig i beredskab som IT medarbejder i sundhedsvæsnet. Jeg vil gerne hjælpe og har også brug at have noget at lave i de her 14 dage, og ikke bare gå hjemme og lave ingenting. Min psykolog er aflyst og min bostøtte kan kun træffes pr. telefon, selvom jeg har fobi for at tale i telefon.

Jeg er allerede nu stresset i en grad, jeg ikke havde set komme. Jeg er trist og har svært ved, at jeg ikke ved, hvor længe det her skal stå på. Der er så mange ubekendte i det her Corona-helvede. Der er alt for mange farer, som jeg har svært ved at navigere i, og så har jeg svært ved at navigere i anbefalinger. Var der påbud, var det meget lettere. Må min mand tage til middag med en flok kammerater? Der er ikke påbud imod det, men anbefalinger imod det. Må jeg gå op og handle, hvis jeg er snottet? Der er ikke påbud imod det, men der er anbefalinger imod det. Hver dag kommer der noget nyt, jeg skal navigere i, og vi afventer bare, at det næste bliver, at min mand bliver sendt hjem, og hvad så med økonomien med hus, bil og familie? Det er sindssygt svært at navigere i, og sindssygt svært at holde hovedet oppe i disse tider,” fortæller Camilla.

Patricia må kæmpe med sin sociale angst 

Autisme er ikke bare autisme, også komorbide lidelser kan give udfordringer i en corona-lockdown. Patricia Solveig Gregersen har udover sin autisme også social angst:

”Det der påvirker mig mest, er at skulle handle. Inden COVID-19, havde jeg fået arbejdet rigtig godt med den sociale angst, når jeg skulle handle, og jeg kunne godt klare det alene. Dog på bestemte tidspunkter, såsom tidligt om morgenen eller lige inden butikkerne lukkede. Den angst er kommet meget tilbage igen nu, efter al den hamstring der har været. Lange køer, få varer tilbage og generel egoisme fra folk, der tager del i hamstringen, har påvirket mig en del. Første gang jeg skulle handle, efter nyhederne om hamstring, gik jeg frem og tilbage i min lejlighed og prøvede at peppe mig selv op til at tage af sted, hvilket bare resulterede i, at jeg blev endnu mere ængstelig og endte med et lille angstanfald. Jeg vidste, jeg var nødt til at handle. Jeg har to børn, der skal have mad og de nødvendige ting. Jeg endte med at udsætte turen til Netto i 2 dage, før jeg måtte bede om hjælp. Min mor trådte til, og vi fik handlet. Jeg tænker trods alt, at jeg nok skal komme igennem det ganske fint, men der er klart nogle udfordringer. Men der handler det bare om at række ud og bede om hjælp. Trods manges egoisme i sådanne situationer, findes der endnu flere mennesker med gode hjerter og en utrolig villighed til at hjælpe andre. Jeg er optimist. Lidt tvunget, for det nytter ikke noget at fokusere på alt det dårlige. Så i min verden er det skønt at være hjemme alene, og det er hverken nederen eller kedeligt. Og i min verden, er det dejligt min mor er hjælpsom, når det kommer til at skulle handle,” fortæller hun.

Karina har svært ved den ændrede hverdag

Mange mennesker med autisme har brug for faste rutiner, derfor kan det være besværligt når hverdagen ændre sig. Det oplever Karina Ring Lauritsen:

”Det er svært at holde fast i rutinerne, når ting bliver aflyst eller ændrer sig. Hver mandag plejer jeg at komme på et værested, der hedder Midtpunktet. Her er jeg på et kreativt hold om eftermiddagen. Det er blevet lukket i 14 dage. Der er dog mulighed for telefonisk kontakt. Det er bare ikke det samme. Der er lavet en aftale om, at jeg går en lille tur og laver noget kreativt her hjemme. Min bostøtte må ikke komme hjem til mig. Det foregår over telefonen. Det er underligt. For hun plejer jo at være her. Og så er der alt det uvisse. Vil det være i 14 dage? Eller i længere tid?” fortæller Karina Ring Lauritsen.

Lise var godt forberedt på corona-lockdown

Lise Juul oplever, at hun som autist var godt forberedt til et Corona-lockdown, fordi hun i forvejen planlægger sin hverdag to uger frem:

”Det er ikke så meget anderledes end normalt. Jeg har det bedst alene og i disse dage, er jeg ikke en underlig eneboer, men lige som alle andre. Jeg handler normalt 1 gang om ugen, og det fortsætter jeg med. Jeg har altid mad i fryseren, da der er perioder, hvor jeg ikke orker at handle. Så der er altid mad til flere uger. Det der bekymrer mig er, at jeg ikke kan besøge min gamle mor på 83 år. Men hun klarer sig nok alligevel. Hun er rimelig frisk, men hører til i risiko-gruppen, da hun både er gammel og lider af flere sygdomme.”

Ketil glæder sig over ro i byen

Selvom der er mange frustrationer, og hverdagen er lidt ekstra besværlig, er der også mennesker med autisme, der ser lyspunkterne i situationen:

”Lige nu og her er det skønt! Undskyld. Sikke en ro. Når man bor i mellemstor jysk provinsby og endda inde i centrum af den, altså i gågaden, så er det utroligt at have oplevet en weekend, hvor der har været ro. Undskyld - det er skønt! Lige nu og her er der ikke en sjæl i gågaden eller omkring den. Så danskerne kan godt være stille i en weekend og til hverdag,” siger Ketil Thomsen.